fbpx

יום האהבה שמח ❤️

Не се отказвайте, докато не намерите лекар, който ви е удобен

Не се отказвайте, докато не намерите лекар, който ви е удобен

Това означава десетилетие живот със симптоми като болезнени периоди, болка по време на полов акт или болка при изхождане.

Защо жените страдат толкова дълго, преди да получат помощ?

Ендометриозата е сравнително често срещана и засяга около 1 на 10 жени по света – но това не означава, че е лесно да се определи. Въпреки че причините за забавянето могат да варират значително от човек на човек, ето по -задълбочен поглед върху това, което може да забави пътя към диагнозата ендометриоза:

Ендометриозата е недостатъчно разпозната.

Има обща липса на информираност и знания за ендометриозата, казва д -р Хю Тейлър, председател на акушерството, гинекологията и репродуктивните науки в Медицинското училище в Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът. „Това включва не само широката общественост, но и лекарите и другите болногледачи. „Това е изключително важен аспект на ситуацията с ендометриозата, добавя д -р Санджай Агарвал, професор по акушерство, гинекология и репродуктивни науки в Калифорнийския университет в Сан Диего, защото ако не мислите за болестта и не не го диагностицираш, не го лекуваш. „Първата стъпка за по -добра работа с ендометриозата, на национално и световно ниво, е да се помисли за това. ”

Симптомите могат да бъдат неудобни за обсъждане.

Някои жени се чувстват неудобно да говорят за симптомите на ендометриоза, казва д -р Тейлър. „Видовете проблеми, които хората имат с ендометриозата – болка при изхождане, менструални спазми, болка при полов акт,“ добавя той, „бяха неудобни и често табу да се говори за едно поколение преди. ”

Периодичната болка често се отхвърля като „нормална. ”

Тъй като менструалните спазми са често срещани, някои жени приемат, че техните спазми, колкото и болезнени да са, са просто факт от живота, казва Тейлър. „Това е единственият вид болка, който се счита за нормално явление в по -голямата част от живота ни. ”Някои жени дори са уволнени или им е казано, че са драматични, когато се оплакват от спазмите си, което не е полезно. „Обикновено едва когато жените пропуснат училище, загубят работа и наистина станат инвалиди, преди болката да бъде разпозната като нещо ненормално“, добавя Тейлър. „Можеше да се разпознае много по -рано. ”

Получавайте съвети от истински жени, които се борят с ендометриоза всеки ден. Намерете ги в Tippi.

Симптомите на ендометриоза често се бъркат със симптомите на други разстройства.

Традиционно ендометриозата се е смятала за болка с менструация, но „ендометриозата може да се прояви с много повече от просто болезнени периоди, като болка при движение на червата, коремна болка, стомашно -чревни симптоми и симптоми на пикочния мехур“, казва д -р Агарвал. Често тези симптоми се бъркат като признаци на други състояния, като стомашно -чревни нарушения. „Някой може да има болка при изхождане или някаква диария или запек по време на менструацията и това често се диагностицира като или се подозира за чревен проблем“, добавя Тейлър.

Много доставчици на здравни услуги не питат за симптомите на ендометриоза.

На вашия годишен гинекологичен преглед може да ви бъдат зададени много въпроси относно вашите навици. Но някога питали ли са ви дали имате болезнени менструации? „Об-гинеколозите например може да са виждали пациент всяка година за годишна оценка и да не знаят, че тази жена е изпитвала болка“, казва Агарвал, „и те не питат, а ако пациентът не казва всичко, този цикъл продължава. ”

Няма прости скринингови тестове за ендометриоза.

Единственият начин да потвърдите, че имате ендометриоза със сигурност е чрез лапароскопска хирургична процедура – това означава, че традиционно пациентите трябва да претеглят операция, която може да бъде страшна, срещу болката, казва Тейлър. За щастие, това се променя сега, когато лекарите установиха, че хирургичната диагноза не е необходима във всеки случай. „Човек може да направи много добра диагноза само въз основа на анамнеза и клинични симптоми“, казва Тейлър, „така че не мисля, че е необходимо да се налага операция за всички. ”В някои случаи е необходима операция, но в други пациентът може да опита някои лечения преди хирургично потвърдена диагноза.

Как да се диагностицира ендометриозата по -рано

Добрата новина е, че има стъпки, които можете да предприемете, за да съкратите времето между появата на симптомите до диагностицирането. Започнете с тези съвети:

Споделете подозренията си и опишете симптомите си.

Ако смятате, че може да имате ендометриоза, изразете подозрението си директно на Вашия лекар. Тейлър предлага просто да попита: „Възможно ли е това да е ендометриоза?“ Говорете честно за тежестта на симптомите си. „Хората трудно изказват колко лоша е болката“, добавя той. „Но ако пропускате училище, оттегляте се от социални дейности, избягвате полов акт, липсвате дни на работа или не можете да функционирате на работното място поради болка в таза или тежки менструални спазми, тези конкретни примери биха били много полезни за Вашия лекар да знам за. ”

Отидете при доставчик на здравни услуги, който ви приема сериозно.

Ако Вашият лекар не признава или обръща внимание на симптомите, които разкривате, намерете някой, който го прави, казва Агарвал. „Аз управлявам ендометриозен център“, казва той, „и толкова много пациенти идват при мен и казват:„ Просто се чувствам толкова щастлив, че съм чут и потвърден. “„ Много жени са посещавали осем до десет лекари, преди да стигнат до стаята за изпити на Агарвал. Не се отказвайте, докато не намерите лекар, който ви е удобен.

Посетете лекар с подходящ тип експертиза.

Много педиатри, интернисти и семейни практикуващи нямат опит в ендометриозата, казва Тейлър. „Ако имате лекар, който не е запознат с ендометриозата и наистина не е настроен да се справя с тези видове здравословни проблеми, вероятно трябва да потърсите друг лекар, за предпочитане някой с опит в ендометриозата. ”

Повече в ендометриозата

Вземете съвети от реалния живот от други #EndoWarriors

Как да подобрите сексуалния си живот, когато имате Endo

7 нови начина за облекчаване на болката при ендометриоза

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравето на жените!

Най -новото в ендометриозата

Ендометриоза в Twitter на всекидневното здраве: Ето какво сте пропуснали

Застъпници и експерти отидоха в Twitter, за да обсъдят предизвикателства, съвети, информираност и други в чест на Месеца на осведоменост за ендометриозата.

От Бриана Майсак, 13 април 2021 г.

Повишава ли ендометриозата риска от развитие на ревматоиден артрит?

Според голямо проучване има връзка между ендо и RA.

От Бет Левайн, 19 януари 2021 г.

Управление на ендометриозата по време на коронавирусната криза: често задавани въпроси

Експерт отговаря на често задавани въпроси от жени с ендо 

От Бет Левайн, 2 април 2020 г.

Модел и адвокат Алая Болдуин Аронов разкрива за нейната ендометриоза

Чрез застъпничество и споделяне на уязвими образи на нейния „ендо корем“ Аронов иска другите жени да се чувстват по -малко сами.

От Brianna Majsiak 31 март 2020 г.

Заедно срещу Ендо: Кари и Райън Андерсън помагат за повишаване на осведомеността за ендометриозата

Сблъскването с болестта като двойка помогна на Кари и Райън Андерсън да издържат и да създадат семейство.

От Майкъл Долан, 26 март 2020 г.

Преживявания с ендометриоза

Открит, честен и суров разговор за това какъв е животът с ендо

От Кери Вайс, 19 март 2020 г.

Д -р Лиза Сандърс диагностицира причините, поради които състоянието ви няма етикет

Да живееш с медицинска мистерия не е чак толкова забавно, колкото да гледаш други пациенти, които препъват лекари по телевизията. Истината е, че има много трудно диагностицируеми. . .

От Мерил Дейвидс Ландау 17 март 2020 г.

Необходими са изследвания на ендометриозата: Конгресът на Конгреса призовава за 30 милиона долара финансиране от NIH

Конгресменката от Айова Аби Финкенауер споделя собствената си битка с ендометриозата.

От Бет Левайн 5 март 2020 г.

Какво Ви е омръзнало да обяснявате за ендометриозата?

Една от 10 жени страда от ендометриоза. Така че защо трябва да продължавате да обяснявате ТОВА?

От Кери Вайс, 21 ноември 2018 г.

Каква е вашата идеална закуска за период?

Разберете коя здравословна закуска ще задоволи менструалния ви глад.

От Кери Вайс, 5 април 2018 г. "

Възможните опасности от терапии, модифициращи болестта на МС, се различават, така че решенията за лечение трябва да бъдат индивидуализирани.

iStock (2)

Едно нещо, което сякаш чуваме, виждаме или четем ежедневно, са думи като „основно здравословно състояние“, „имунокомпрометиран“ и „население в риск“, когато се обсъждат по-страшните потенциални резултати от COVID-19.

Много от нас приемат, че тези от нас с множествена склероза (МС) се вписват в онези и толкова много други категории хора, които може да са особено податливи както на вирусното заболяване, така и на най -тежките му резултати.

Статия, публикувана на 27 март в списанието Множествена склероза и свързани с нея нарушения, компилира някои от най -новите медицински разсъждения за тези притеснения и предава някои неочаквани – дори обнадеждаващи – бележки.

МС не е единственият релевантен фактор

Рано са по отношение на дълбочината на медицинските познания за този нов коронавирус (SARS-CoV-2), но тъй като голяма част от медицината не се занимава с нищо друго, много се научава с ускоряващи се темпове.

Някои съображения може да изглеждат очевидни, ако наистина мислим за тях, но само МС не е толкова проблем, колкото ефекта, който МС, заедно с други аспекти от живота на човек, оказва върху целия ни живот.

Според статията от 27 март „Други аспекти, които трябва да се вземат предвид при оценката на респираторна вирусна инфекция, включват: пушене (увеличеното пушене на цигари увеличава риска); амбулаторен статус (по -малката мобилност увеличава риска, особено ако пациентът е в инвалидна количка); възраст (увеличаването на възрастта увеличава риска); тегло (увеличаване на теглото върху амбулаторните и дихателните функции); подлежащи респираторни заболявания, като астма или ХОББ. Също така, честотата на необходимото посещение в болница или здравно заведение за лабораторни или ЯМР изследвания, но и за инфузии, може да изложи пациента на по -висок риск от експозиция. ”

Що се отнася до https://harmoniqhealth.com/bg/ потенциалната експозиция на COVID-19 в здравни заведения, статията съветва: „Посещенията за грижи за МС трябва за предпочитане да се извършват по телемедицина или по телефона. ”

Мисли за лекари и пациенти с МС на ДМТ

Що се отнася до терапии, модифициращи болестта (DMTs) за МС, водещият автор на статията, професор Gavin Giovannoni, доктор по MBBS, от Института Blizard в Бартс и Лондонското училище по медицина и стоматология, е начертал категориите на риска от DMT, за да посъветва лекарите относно стартирането и поддържането на тези лекарства при настоящата пандемия и дори за това дали да се продължи DMT в случай на инфекция с COVID-19.

Можете да видите таблицата, като отворите връзката към цялата статия и превъртите до Таблица 1.

Тази таблица, разбира се, е само ръководство за практикуващите МС и техните пациенти. Статията предвижда, че „потенциалните опасности, породени от всеки ДМТ, се различават и вместо да налагат общо правило, решенията относно лечението трябва да бъдат индивидуализирани и обсъдени с пациентите. За някои пациенти лечението на МС и контролирането им може да бъде по-важно от потенциалната опасност да бъдат изложени и да получат по-тежка инфекция с COVID-19. ”

Могат ли някои DMT да бъдат защитни?

Една положителна черта, която повечето хора, които имат МС и може да са загрижени за COVID-19, може да не са очаквали, е, че някои ДМТ могат да бъдат умерено полезни в борбата с инфекцията.

Според статията „Друга обмисляна хипотеза е, че умерената имуносупресия може да предотврати тежки усложнения, свързани с инфекция с COVID-19. Тежките белодробни усложнения от инфекцията с COVID-19 са в съответствие с ARDS (синдром на остър респираторен дистрес), причинен от прекалено изобилен имунен отговор към вируса. ”

В статията се отбелязва, че редица здравни заведения по света експериментират с използването на лекарства за МС за борба с вируса.

„Интересното е, че fingolimod, S1P модулатор, лицензиран за МС, се тества като лечение за ARDS, свързана с COVID-19 (ClinicalTrials. Gov identifier: NCT04280588). Интерферон бета също се изпитва при COVID-19 въз основа на неговите антивирусни свойства (ClinicalTrials. Gov identifier: NCT04276688). ”

Все още има какво да се учи навсякъде

Важно е да запомните, че това е нов (нов) човешки вирус и ние не знаем всички последици за общата популация, да не говорим за спецификата на това как той ще засегне хората с МС.

Бъдете в безопасност, измийте ръцете си, останете у дома колкото е възможно повече и, ако се притеснявате за вашия MS DMT, говорете с вашия невролог.

Пожелавам на вас и вашето семейство много здраве.

Наздраве,

Тревис

Моята книга „Прекъснат готвач“ е достъпна в Amazon. Следвайте ме на страницата Life With MS Facebook и в Twitter и прочетете повече за Life with Multiple Sclerosis.

Важно: Мненията и становищата, изразени в тази статия, са на автора, а не на здравето на всеки ден.

Абонирайте се за нашия бюлетин за множествена склероза!

Най -новото в множествената склероза

MS няма да ми отнеме всички удоволствия в живота

От Тревис Глисън, 29 април 2021 г.

Проучването на изследваното лекарство за МС Evobrutinib има обнадеждаващи резултати

Евобрутиниб е първият в класа на BTK инхибиторните лекарства, оценен за лечение на МС.

От Брайън П. Дънли, 26 април 2021 г.

20 години живот с МС, без редакция

От Тревис Глисън, 23 април 2021 г.

Новоодобреното лекарство Ponvory на MS намалява умората, показват проучвания

Ponvory също намалява рецидивите и новите лезии при хора с рецидивиращи форми на МС.

От Брайън П. Дънли, 21 април 2021 г.

С МС социалната изолация беше моя норма преди пандемията COVID-19

От Мона СенАприл 21, 2021

Как гмуркането и възстановяването на Gannet ми напомнят за живота с МС

От Тревис Глисън, 15 април 2021 г.

Телемедицина за MS Care: Два палца нагоре

Пациентите с МС и доставчиците на здравни грижи казват, че биха искали да запазят виртуалните посещения като опция в бъдеще, дори след отшумяването на пандемията. . .

От Дон Рауф, 13 април 2021 г.

Как моят саморазговор ме защитава физически и емоционално

От Мона СенАприл 9, 2021

Как да настроя домашно работно пространство с MS в ума

От Тревис Глисън, 9 април 2021 г.

Значението на грижата за мускулите, когато имате МС

От Тревис Глисън, 1 април 2021 г. "

Красивата градина не е просто нещо, на което да се възхищаваме в лъскавите списания. Има солидни причини да започнете градина, включително ползите за градината за здравето – от физическата активност (изгаряне на калории!) До плодовете (и зеленчуците) на вашия труд. И има емоционални ползи, като например свързването с децата ви, когато градинете като семейство, и радостта да гледате как семето прераства в растение от вашите усилия.

Джес Блумър, водещ възпитател в градината в ядливия училищен двор в училище „Самюъл Дж. Грийн Хартър“ в Ню Орлиънс, насочва децата от градското начално училище през процеса на градинарство като част от училищната им програма. „За много от нашите ученици градините може да са първата им фокусирана и потопена среща с естествения свят“, казва Блумър. "В градината те са изложени на взаимосвързаността на всички живи същества и получават шанс да създадат лични отношения с растения, животни и природа като цяло."

Прочетете за всички предимства на градинарството и скоро ще бъдете готови да отглеждате зеления си палец.

Ползите от градинарството

Ето няколко страхотни причини да започнете градина за себе си, семейството или общността си:

X
דילוג לתוכן